hirdetés

Nincs kegyelem. A hannoveri ügyészség szóvivője szerint már találtak is egy büntetés-végrehajtási intézményt Alsó-Szászországban a 96 éves Oskar Gröningnek, az utolsó élő auschwitzi lágerőrnek.
.
Oskar-GroeningLe kell töltenie börtönbüntetését Oskar Gröningnek, az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrnek – közölte pénteken a német alkotmánybíróság. Ez egyben azt is jelenti, hogy elutasította a magyar zsidók százezreinek legyilkolásában bűnrészesnek talált 96 éves férfi egészségi okokra hivatkozó alkotmányjogi panaszát.

A testület azzal indokolta döntését, hogy nem lát a börtönbüntetés letöltéséből fakadó semmilyen kockázatot Gröning egészségére nézve, az ezzel kapcsolatos esetleges hátrányok pedig orvosolhatók a büntetés-végrehajtási intézeten belül. Az alkotmánybíróság ugyanakkor megjegyezte: egészségi állapota romlása esetén bármikor szüneteltethető a büntetés végrehajtása.

A bírói testület kiemelte: Gröning bűncselekményének súlyossága sokat nyom a latban ahhoz, hogy végrehajtsák büntetését.
Kathrin Söfker, az illetékes, hannoveri ügyészség szóvivője hozzátette, hogy az egykori lágerőrnek hamarosan meg kell kezdenie büntetése letöltését, és már találtak is számára egy idős illetve beteg rabok fogadására alkalmas büntetés-végrehajtási intézményt Alsó-Szászországban.

Az orvosszakértő korábbi megállapítása szerint a férfi alkalmas a büntetés letöltésére, ugyanakkor követelmény a megfelelő orvosi és ápolói ellátás a börtönben.