hirdetés

Bőr: melyiket válasszuk?
2020-08-11 16:35

Az igényes lábbeli az elegáns öltözet egyik alappillére. Ez esetben nem csak a cipő kinézete számít, de a minősége is sokat nyom a latba. A hosszan tartó minőség egyik fő feltétele magának a cipőnek az anyaga.

 

A bőr még mindig hatalmas népszerűségnek örvend, nem véletlen, hogy a cipők, táskák, övek nagy része a mai napig ebből készülnek. A természetes bőr egyik nagy előnye, hogy sokkal tartósabb, nem öregedik idő előtt, nem válik ráncossá, és nem kopik meg. Ennek köszönhetően tulajdonosa hosszú ideig használhatja.

Azonban bőr és bőr között is van különbség. Milyen tulajdonságokra kell figyelni? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat.

Valódi bőr

A valódi bőrből készült cipőket onnan lehet felismerni, hogy fényes felülettel rendelkeznek, emiatt gyakran sima bőrként szokták emlegetni. Általában marhából készülnek, bár néha borjú vagy báránybőrt is alkalmaznak.

Mint minden bőrből készült cipő, táska vagy öv esetében, úgy a valódi bőrnél is nélkülözhetetlen a megfelelő ápolás. Ennek köszönhetően kedvenc lábbelink élettartamát jócskán meghosszabbíthatjuk, valamint kifogástalan állapotát is tovább megőrizhetjük. A cipőket megfelelő módon kell hidratálni, biztosítani kell a tápanyag-ellátásukat, valamint az impregnálásra is figyelmet kell fordítani.

Hasított bőr

A hasított bőrt onnan lehet megkülönböztetni a valódi bőrtől, hogy sokkal érdesebb a felülete. Ez többfajta bőrt foglal magába, többek között a két legnépszerűbbet, a velúrt és a nubukbőrt. Mivel ezek nagyon hasonlóak, ezért gyakran összekeverik őket.

A nubukbőrből készült cipőket onnan lehet felismerni, hogy finom, elegáns réteg található a lábbelin. Ha ezt finoman végigsimítjuk, akkor az világos nyomot hagy a sörték miatt.

Ennél a bőrtípusnál is kiemelten fontos a megfelelő ápolás, noha a bőrből készült férfi alkalmi cipők, mint amilyenek elérhetőek a HLFshoes kínálatában is, sokkal inkább laza eseményekre valóak, mint hivatalos megjelenésre.

Lakkozott bőr

Az egyik legelegánsabb megjelenést biztosítja a lakkozott bőr, emiatt az ilyen anyagból készült cipőket kizárólag hivatalos eseményekre, például esküvőkre szokták javasolni.

Az ilyen típusú bőrt a különleges fényességéről ismerhetjük fel, amely szinte már tükörként funkcionál. A látványos hatást speciális lakkok segítségével készítik el.

Ez a típus nagymértékű odafigyelést és gondos ápolást követel meg. Sokkal hajlamosabb az apró mechanikai sérülésekre, ha pedig a lakk megsérül, akkor az a cipő már menthetetlen.

Összességében elmondhatjuk, hogy a bőr mindenképp az igényes, ápolt megjelenés része, különösen a férfiak körében. Alkalmasak bulikra, esküvőkre, céges rendezvényekre, de akár randevúra vagy baráti összejövetelekre is. Ha tisztában vagyunk a leggyakoribb bőrtípusokkal, már nem lőhetünk nagyon mellé!