hirdetés

A fekete lyukak az univerzum talán legnagyobb talányai. Azon túl, hogy mindent elnyelnek – egyesek szerint még az időt is –, az emberiség alig tud róluk valamit. De úgy tűnik, még ezt is rosszul, mert az egyik annyi gázt „böfögött” ki magából, ami elég jó néhány csillag születéséhez.

feketeluyk gáz-cnn

A sajátosan viselkedő fekete lyuk az NGC 5195 nevű galaxis közepén található, a Földhöz relatív közel, mindössze 26 millió fényévre. A csillagászok szerint a gázkitörést az NGC 5195 és egy másik galaxis interakciója okozhatta, a beáramló elképesztő mennyiségű gáz hatalmas energiát generált, ami végül kitört – írja a CNN.

Úgy tűnik, a fekete lyukak ebéd után tudnak büfögni is – fogalmazott konyhanyelven Eric Schlegel, a kutatás vezetője.

Rendkívül fontos ez a megfigyelés, mivel a jelenség feltehetően igen gyakori az univerzum korai életében és megváltoztatja a galaxisok evolúcióját. Noha gyakori, hogy a nagyobb fekete lyukak gázt lövellnek ki magukból, nagyon ritkán figyelhetjük meg ennyire közelről és részletesen.

Röntgen és optikai felvételek segítségével a kutatócsoport két gázívet figyelhetett meg, amelyet vékony rétegben hidegebb hidrogéngáz előzött meg. Szerintük ez azt jelenti, hogy a forróbb gáz elvonta a hidrogént a galaxis szívéből, és egyfajta visszacsatolás lépett fel a fekete lyuk és a galaxis között.

Úgy gondoljuk, hogy ez a visszacsatolás akadályozza meg, hogy a galaxisok túl nagyra nőjenek  – mondta Marie Machacek, a tanulmány társszerzője.

De ugyanakkor a csillagok születéséért is felelős lehet. Ez mutatja, hogy a fekete lyukak nemcsak pusztítani, de teremteni is tudnak.

A csillagászok szerint a „büfögés” néhány millió éve történhetett. A belső gázhullámnak 3 millió évébe telhetett, hogy elérje a jelenlegi formáját, a külsőnek kétszer annyiba.

(Fotó: CNN)