hirdetés

Hiába volt minden ügyészségi próbálkozás Biszku-ügyben. Hiába kértek súlyosabb ítéletet a rettegett állampárti vezetőre. A belügyminisztert ugyan elítélték ismét, és bűnösnek találták bűnpártolással elkövetett háborús bűntettben, a kommunista rendszer bűneinek tagadásában és lőszerrel való visszaélésben, mindezért felfüggesztett büntetést kapott a vádlott Biszku Béla. A vádhatóság a megismételt elsőfokú eljárásban azonban sokkal súlyosabb ítéletre számított.

biszku

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon Biszku Bélát a Fővárosi Törvényszék. A volt pártállami vezetőt két, illetve három rendbeli bűnpártolással elkövetett háborús bűntettben, a kommunista rendszer bűneinek tagadásában, illetve lőszerrel való visszaélésben találták bűnösnek.

Az aljas indokból, felbújtóként, több ember ellen elkövetett emberölés háborús bűntette alól azonban bizonyítottság hiányában felmentették.

A közel 4,5 milliós perköltségből Biszkunak 418 ezer forintot kell kifizetnie.

Mint ismeretes, az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára.