hirdetés

Bilincsben vitték el a halálra éheztetett agárdi kisfiú szüleit és nagyszüleit a Fehérvári Törvényszékről. A család tagjai, a szülők és nagyszülők elrettentő 15 év börtönbüntetést kaptak. A vádlott háziorvos és természetgyógyász felfüggesztett büntetést kapott. A súlyos évekre ítélt család tagjait úgy tűnik, nem nagyon rendítette meg az ítélet, bár ők végig minden felelősséget a vádlott orvosra és természetgyógyászra próbáltak meg rákenni. Az ítélet nem jogerős.

agárdi fényevős sztori

Az Édl Gabriella vezette bírói tanács az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek. Az ötödrendű vádlott természetgyógyászra két év, három évre felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A hatodrendű vádlott háziorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt egy év fogházbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve.

Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, míg a védőügyvédek felmentésért. Az ügyész kezdeményezte a szülők és a nagyszülők előzetes letartóztatását, a kérésnek a bíróság helyt adott. A négy vádlottat rendőrök vezették el a tárgyalóteremből.

Mint ismeretes, a kisfiú 2013 áprilisában halt meg Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Az orvosszakértői vélemény szerint krónikus alultápláltságban szenvedett, és gyakorlatilag éhen halt. Félévesen még hat kiló volt, a halálakor már csak négy és fél. Az ügy éppen emiatt csak a „fényevős” esetként vonult be a kriminalisztikába.

Szinte érthetetlen, hogy a szülők miért hagyták, hogy ez a tragédia megtörténhessen. A vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő szülők orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították. A tárgyaláson nem derült ki, de talán a kisfiú születési rendellenességben szenvedett, sokak szerint a vízfejűség jelei látszottak rajta, amikor a család már bezárkózott. Mások a vérfertőzést sem zárták ki, de ez mind-mind ki nem vizsgált körülmény, azaz pletyka.

Dr. Szabó Gyula ügyvéd a természetgyógyász ügyvédje is fellebbezett az ügyben védencével egyetértésben.

Sajnálatos eset és per  volt ez, hisz egy kisgyermek halt meg. Így ezt az ügyet azt gondolom, már sehogy sem lehet majd sikeresen zárni másodfokon sem. Védencem az ítéletet lehet, hogy tudomásul vette volna, de az ügyészségi fellebbezés miatt ő is fellebbezett – mondta az Esti Újságnak dr. Szabó Gyula.