hirdetés

Botrány Miskolcon. Egy gyógyszertárban rossz hatóanyagból készítettek gyerekeknek kúpot. Emiatt kórházba is kerültek a betegek. Pánikra semmi ok, csak valószínűsíthetően felcserélt két hatóanyagot a patikus az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint.
gyógyszertárAz OGYÉI egy bejelentést követően laboratóriumi vizsgálatot végzett, ennek során vonták le a fenti következtetést. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt megkeresték a rendőrséget is. A patikus feltehetőleg felelősségre lesz vonva.

A vizsgálat jelenleg is tart, az ellenőrzés lezárultáig az OGYÉI felfüggesztette a patika működési engedélyét.

Az intézetnek tett bejelentés arról szólt, hogy egy gyógyszer nem várt, minőségi hibára utaló tüneteket okozott.

A laborvizsgálatok és az adatok elemzése alapján az országos tisztifőgyógyszerész azonnal intézkedett, egyebek mellett visszakérette az összes érintett betegtől és a patikából az elkészített, de még fel nem használt gyógyszereket.

A kúp olyan tüneteket okozott, amelyek miatt több gyermek kórházi ellátásra szorult.

Az OGYÉI saját hatáskörében eljárva kivizsgálta az ügyet, értesítette a társhatóságokat, és bejelentést tett a rendőrségre.

A patika mindvégig együttműködött a hatóság munkatársaival, az érintett gyógyszerész elismerte a felelősségét.

Az OGYÉI információi szerint a gyermekek hazamehettek a kórházból, maradandó egészségkárosodást nem szenvedtek – olvasható a közleményben.