hirdetés

Az ördög műve a sakk. Éppen ezért Abdul-Azíz es-Sejk, Szaúd-Arábia főmuftija szerint a sakk a „Sátán műve”, és emiatt iszlámellenes. Most be is tiltotta Szaúd-Arábiában. Egyszer egyébként már be lett tiltva a játék Iránban is, de anno Ruholláh Homeini ajatollah 1988-ban ezt a tilalmat feloldotta.  

sakk szaud arábia

A szunnita királyság főmuftija vallási rendeletben (fatvában) tiltotta be a sakkjátékot csütörtökön. Az iszlám jogtudós szerint a szórakozásnak ez a fajtája idő- és pénzpocsékolás, és csak viszályhoz és gyűlölethez vezethet az emberek között. A sakk olyan, mint az alkohol és a szerencsejáték, amelyeket Allah megtiltott – magyarázta döntését a főmufti egy vallási témájú televíziós műsorban, a Koránt idézve.

Az Abdul-Azíz es-Sejk által kimondott fatva heves vitákhoz vezetett a közösségi hálókon. A szaúdi sakkszövetség egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben. A sakkjáték kedvelt időtöltésnek számít az arab államokban. Ali asz-Szisztani ajatollah, Irak vezető síita méltósága korábban szintén betiltotta a játékot – emlékeztetett a The Guardian brit napilap.

A szomszédos Irán vezető vallási méltóságai is betiltották a nyilvános sakkjátékot az 1979-es iráni forradalmat követően, szerencsejátéknak bélyegezve azt. Azonban Ruholláh Homeini ajatollah feloldotta a tilalmat 1988-ban azzal a feltétellel, hogy a sakk nem játszható szerencsejátékként. A főmufti fatvája értetlenkedést válthat ki a muszlimok körében, akiknek hódításai nyomán jutott el a játék Perzsiából Európába.