hirdetés

Forradalmi eljárás a magyar sebészetben: először végeztek el mélyaltatás és légcsőintubálás nélküli sikeres tüdőműtétet hazánkban.

műtét

A Pécsi Tudományegyetem orvosai által április elején elvégzett műtétig elképzelhetetlen volt, hogy olyan kockázatos és összetett sebészeti beavatkozást, mint a tüdőoperációt, ne mélyaltatásban végezzék.

Az úgynevezett kulcslyuksebészeti eljárást Szabó Zoltán aneszteziológus, valamint Szántó Zalán és Szalai Gábor mellkassebész vezetésével végezték el két páciensen. Mindkét beavatkozásnál kombinált helyi érzéstelenítési módszerekkel és szoftver által vezérelt gyógyszeradagoló műszer segítségével érték el a betegek számára ideális, fájdalom- és stresszmentes állapotot.

Így a hagyományos altatásnál jelentősen gyorsabb műtéti előkészítés vált lehetségessé, hiszen a beavatkozás alatt nem volt szükség gépi lélegeztetésre, és nem kellett a betegeket a hagyományos mélyaltatás és izomműködés blokkolásával kapcsolatos veszélyeknek sem kitenni.

Hihetetlen volt, hogy beszélgettünk a beteggel, miközben operáltuk – idézték Szántó Zalán mellkassebészt a PTE Sebészeti Klinikájának közleményben.

Az operáció utáni időszak a betegek számára komplikáció nélkül telt, rövid ápolási idő után távozhattak otthonukba.