hirdetés

Elfogták Boné Ferenc volt kolozsvári egyetemi oktatót csütörtök este Nagyváradon, a férfit barátnője, Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítják, aki az RMDSz munkatársa is volt. A gyilkos be is ismerte tettét a rendőröknek a kihallgatása során.

 

A Kolozs megyei rendőrség szóvivője megerősítette, hogy őrizetbe vették a nagy sajtónyilvánosságot kapott gyilkosság gyanúsítottját. A férfi a nagyváradi vasútállomás közelében egy tehervagonban bujkált. A hétvégén eltűnt, majd szerdán holtan megtalált harmincéves Molnár Beáta esete a nők elleni erőszakra irányította a figyelmet Romániában.

A harmincéves kolozsvári nő nemcsak az RMDSZ munkatársa volt de óraadó tanár volt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári Filmművészet, fotóművészet és média szakán, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Iskola Alapítványának könyvkiadását és az egyik múltidéző projektjét irányította.

Szombaton a 43 éves barátjával egynapos kirándulásra indult az Erdélyi-szigethegységbe, ahonnan nem tért haza, és a barátjának is nyoma veszett. A rendőrség a nő holttestét – amelyen erőszakra utaló nyomokat találtak – szerda délután a Királyhágó térségében találta meg egy bozótosban. Az erdélyi és a romániai országos sajtó azért foglalkozott sokat az üggyel, mert előélete alapján a barátját, Boné Ferencet, a Sapientia Egyetem korábbi oktatóját gyanúsították a nő megölésével.

Boné akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2020-ban nyolc percen át ütötte verte rugdosta a nyílt utcán akkori barátnőjét. A Kolozsvár belvárosában éjszaka történt erőszakosságot térfigyelő kamerák rögzítették. A férfit az eset után felmondásra szólította fel a Sapientia EMTE, amit ő haladéktalanul meg is tett. Egyetemi óráit a mostani áldozat vette át. Az akkori bántalmazás ügyében a Kolozsvári Bíróság tavaly márciusban egy év három hónap börtönre ítélte Boné Ferencet, az ítélet végrehajtását azonban felfüggesztette. Az elsőfokú ítélet ellen nem fellebbeztek a felek, ezért az jogerőre emelkedett.

A közösségi médiában az elmúlt napokban számtalan írás látott napvilágot arról, hogy megfelelő ítélet született-e a gyanúsított korábbi bántalmazási ügyében, és hogy helyesen járt-e el a kolozsvári közösség, amikor szemet hunyt a korábbi ügy fölött, és megértően viszonyult az elkövetőhöz.

 

( H.Szabolcs )