hirdetés

Rekordot döntött a Halál-völgy. Még nem hitelesítette ugyan a brutális számot az Egyesült Államok Nemzeti Időjárási Szolgálata, de nagy valószínűséggel a Földön valaha mért legnagyobb hőmérsékletet rögzítették tegnap a kaliforniai Halál-völgy Nemzeti Parkban. A hőmérő higanyszála 54.4 Celsius fokig emelkedett.

 

A rendkívül magas hőmérsékletek egyébként két napos áramkimaradást is eredményeztek Kalifornia több részén, miután egy erőmű is meghibásodott, állítólag a túlterhelés és a magas hőmérséklet együttes kombinációjának köszönhetően.

A rekord hőmérsékletet a találó Kemence-szorosban mérték, ahol az eddigi régi rekordot is mérték még 2013-ban, akkor 54 Celsius fokig emelkedett a hőmérő mutatója.

Tény, hogy ezen környéket a cowboyok és az indiánok is kerülték inkább, érthető módon. Egy darab fa és árnyék sincs ezen a vidéken.

Állítólag volt már ennél nagyobb hőmérséklet ugyanitt, még vagy az 1910-es években, de az akkor mért 56.6 Celsius fok valódiságát vitatják a szakértők, annak ellenére, hogy 1913 például egy rendkívül meleg nyarat hozott az Egyesült Államokba.

(Csákány)