hirdetés

Az MSZP és egy volt bíró is ismételten felszólítja a kormányt, hogy állítsa le azonnal a devizahiteles szerződések európai uniós joggal ellentétes végrehajtási eljárásait .Nem felel meg az EU fogyasztóvédelmi törvényeinek, hogy a közjegyzők vizsgálhassák a banki hitelek tisztességtelenségét.

 

A szocialista politikus úgy fogalmazott, a kabinet nem ismeri el, hogy van devizahiteles probléma, ami a valóságban egymillió magyar ember jogbiztonságát érinti.

Szepesházi Péter volt bíró, jelenleg jogvédő kifejtette, az Európai Bíróság júniusi ítélete alapján nem felel meg az uniós fogyasztóvédelmi jognak az a magyar szabályozás, amely megakadályozza, hogy a végrehajtást elrendelő, bírói szerepkörben eljáró közjegyzők vizsgálják a devizahiteles szerződések tisztességtelenségét.

 

Az ebben érintett, nehéz helyzetben lévő adósoktól nem lehet elvárni, hogy egyenként kérjék ügyük kivizsgálását, ezért a kormánynak kell lépnie, kötelezővé téve a szerződések tisztességtelenségének ellenőrzését – tette hozzá Szepesházi Péter.

 

Szakács László hangsúlyozta, a kormány azért nem akarja mindezt megtenni, mert a bankvilág érdekeit képviseli. Példaként említette, hogy szerintük Trócsányi László volt igazságügyi miniszter ügyvédi irodája a bankokat képviseli a magyar családokkal szemben a devizahiteles ügyekben. Emellett Orbán Viktor miniszterelnök olyan megállapodást kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), amely alapján kormánya nem tesz ellenlépéseket a végrehajtásokkal szemben – mondta a szocialista politikus.

Kiemelte, a kormányfőnek fel kell mondania ezt a megállapodást, a parlamentnek pedig el kell fogadnia egy új banki elszámoltatási törvényt.