hirdetés

A pannonhalmi szerzetes tanár, aki feljelentette magát, mert a diákjait zaklatta szexuálisan, a magyarországi felelősségre vonást ugyan megúszta, de a Vatikán elmarasztalta. A lelkész így a külvilágtól elzártan, kontroll alatt egy szociális otthonban kisegítő lelkészként dolgozhat. A súlyosabb felelősségre vonást feltehetőleg csak a beismerő vallomása, és az, hogy önmagát feljelentette, mentette meg. A szexuális zaklatás 1996-ban történt, az ügyészség így nem nyomoztat, és elévülés miatt elutasította a pap önfeljelentését.

pannonhalmi_apatsag

Tavaly nyáron panasszal élt egy volt pannonhalmi diák egy ma már hetven évnél idősebb szerzetes tanár viselkedése miatt, aki a különórai foglalkozások során zaklatta növendékeit. Mindez 1996-ban történt. Hortobágyi T. Cirill perjel az ügyről azt mondta anno, hogy a szerzetes vállalta felelősségét, és Várszegi Asztrik főapát kérésére a belső vizsgálat után, tavaly szeptemberben önfeljelentést tett a Győri Járási Ügyészségen.

A beadványt az ügyészség október 1-jén elutasította elévülés miatt, ugyanakkor megállapította, hogy a szerzetes tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel szemben, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve szexuális visszaélés bűntettet valósított meg.

Azonban a szerzetes tanár nem úszta meg a felelősségre vonást. Az egyházi eljárás ugyanis lefolyt, hisz  egy 2010-es vatikáni döntés értelmében ezen szexuális zaklatásokról szóló esetek nem évülnek el. A bizottság 2015. november 12-én az előzetes vizsgálatot lezárta, és az anyagot a főapát állítólag elküldte a Vatikánba. A Hittani Kongregáció március elején válaszolt. Ezt követően a szerzetes immár a nyilvánosságtól visszavonulva, külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatti, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva. Belső, kisegítő lelkészi feladatokat lát el. Ez egyben azt is jelenti, hogy az illetőt nem közösítette ki az egyház, ami várható volt, hisz a lelkész beismerte tettét, sőt fel is jelentette önmagát.