hirdetés

Ennyi volt. Kivonul Magyarországról a közkedvelt és igen olcsó Uber egy időre. A cég hivatalosan csak felfüggeszti a szolgáltatást, de tudjuk jól, hogy ez az Uber, azaz a közösségi személyszállító cég végét jelenti. Az Uber déltől nincs.

uber-24

Bár már tudhattuk, azért rossz hír, hogy az Uber július 13-ai bejelentése valóra vált. Azaz az Ubernek vége. Mindez azután történhetett meg, hogy az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján ideiglenesen, legfeljebb 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak.

Az Uber 2014-ben kezdte meg szolgáltatását Budapesten, az utazásmegosztó szolgáltatás ellen azóta a taxitársaságok és az érdekvédelmi szervezetek több demonstrációt tartottak.  Mindez érthető volt, hisz sokkal olcsóbb volt az Uber, mint bármi más.

Az Uber-fuvarok száma világszerte hétfőn a cég közlése szerint elérte a kétmilliárdot. Az Uber 2009 márciusi megalakulása óta 2015 végére érte el az egymilliárdos fuvarszámot. A szám megduplázását bő fél év alatt a sofőrök és utasok toborzására fordított nagy befektetéseknek tulajdonította a cég vezetője.  Az Uber szolgáltatása iránt a legnagyobb kereslet Kínában jelentkezik, ahol azonban évi több mint egymilliárd dolláros veszteséggel működik a vállalat. Az Uber jelenleg a világ 76 országának több mint 450 városában nyújt fuvarmegosztó szolgáltatást, szemben az egy évvel ezelőtti 311 várossal.

A cég közlése szerint Budapesten 160 ezer felhasználója volt, az utazások 39 százaléka külföldiekhez köthető, főleg a 20-35 éves korosztály utazott velük.