hirdetés

Csapás az orosz sportolókra. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése alapján a teljes orosz csapatot kitiltották a jövő hónapban kezdődő riói paralimpiáról.

orosz paralimpikonok

Júliusban hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített összegzését, amelyben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A NOB végrehajtó testülete azonban múlt vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Az olimpián végül 280 orosz sportoló vehet részt.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság azonban ma úgy döntött: kizárja az összes orosz sportolót a szeptemberi, riói paralimpiáról. Az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette. A döntésre számítani lehetett, miután az IPC már korábban értesítette a szövetségeket, hogy kizárás esetén 21 napos fellebbezési határidő áll az oroszok rendelkezésére. A paralimpia szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.