hirdetés

Brunei egy csodálatos ország, ahol nincsenek adók és a vezetés gondoskodik a maroknyi állampolgár jólétéről. Az ország Borneó szigetén található Délkelet-Ázsiában. Malajzia az egyetlen szomszédos országa, a többi oldalról tenger veszi körül.

brunei2Brunei kőolajban és földgázban igen gazdag ország, illetve a turizmusra is nagy hangsúlyt fordítanak. Az előbbi két nyersanyag ugyanis nem tart ki örökké, ezért gondolniuk kell a jövőre is. Az ország háromnegyed része nemzeti parkokból és gyönyörű tájakból áll, amik hatalmas lehetőségeket rejtenek és ezeket a Brunei vezetői ki is használják. Az erdőket ráadásul különleges állatfajok lakják, amik még inkább vonzóak a turisták számára.

Brunei szultánja a 15. század óta uralkodó dinasztia tagja, Brunei állam- és kormányfője. A szultán döntéseit a miniszterek tanácsa, valamint személyes tanácsadói segítik, bár a szultán végül egy személyben dönt mindenről. Az ország tömegtájékoztatása rendkívüli módon kormánypárti, az uralkodói család szinte isteni kiváltságokat élvez az országban. Bruneiben nincs választott országgyűlés. Hassanal Bolkiah szultán vezeti az országot.

brunei4

Hassanal szultán valamikor a világ leggazdagabb embere volt. Hiába változott ez meg az utóbbi évekre, vagyona még így is felülmúlja legvadabb elképzeléseinket. Rendkívül nagyvonalú életet él, hatalmas partikat rendez, ahova természetesen minden asztalra mindenből a legdrágább jut. Érdekes szenvedélye a Rolls Royce autók gyűjtése, amikből már jó pár parkol a garázsban.

Az országban kevesebb,  mint 400 000 ember él, akiknek nem kell adót fizetniük, mivel enélkül is fenntartható minden. Ingyenes az orvosi ellátás, az állam lakásokat is ad az embereknek és a rizs árát is megtámogatja. Így nem csoda, hogy annyian tisztelik és imádják szeretett vezetőjüket az iszlám államban.

brunei3Az ország 70%-a lakatlan, ezen a részen védett erdők és nemzeti parkok találhatók, az éghajlat pedig trópusi, szubtrópusi. Az állatvilág egészen különleges, az ideérkező turisták nagy része emiatt keresi fel Bruneit. A turizmust erősen fejlesztik, hasonló megfontolásból mint az arabok, ugyanis a kőolajkészletek véges.

Mint mondtuk, csak 400 ezer fő a lakosság, ami elképesztő, mert Budapesten háromszor ennyien laknak. Viszont ez a maroknyi ember nem szétszóródva él az országban, hanem helyet szorítanak az erdőknek és a természetnek. Ezért maradhatott fenn annyi erdő ebben az édenkertben.

Ami rossz hír, legalább is számunkra, mivel állampolgárságot csak az kaphat, aki itt született. Sajnos ez a tény messzire repít minket ettől az idilli képtől, amit ez a csodálatos ország mutat.

brunei

A Brunei Szultanátus a 14. és a 17. századokban élte fénykorát, Területe kiterjedt a Fülöp-szigetek déli részére, Borneó sziget északi területeire valamint a Maláj-félsziget jelentős részeire. A későbbi hanyatlás oka az uralkodó dinasztián belüli örökösödési háborúk és az európai hatalmak megjelenése volt. Az európaiak megszüntették azt a hagyományos kereskedelmi hálózatot, amely Brunei hatalmának forrása volt. A 18. században Brunei rövid háborút vívott Spanyolországgal, amit meg is nyert. 1839-ben érkezett James Brooke angol kalandor Borneóra, és segített Brunei szultánjának leverni egy lázadást. Viszonzásul előbb az Északnyugat-Borneón fekvő Sarawak kormányzója, majd rádzsája lett. Bruneitől függetlenített uralmi területét gyorsan kiterjesztette. Közben Kelet-Borneón a British North Borneo Company terjeszkedett. 1888-ban Brunei brit védnökség lett. Megőrizte állami szuverenitását, de külügyei brit ellenőrzés alá kerültek. 1906-ban a végrehajtó hatalom egy része is a brit rezidens kezébe ment át.

nincs-ado

Tanácsadója lett a szultánnak minden ügyben, kivéve a helyi szokásokat és vallást. Az 1960-as években kisebb lázadás tört ki a monarchia ellen, amelyet végül a britek vertek le. Az esemény a Brunei lázadás néven vonult be a történelemkönyvekbe. A lázadás hatására döntött úgy Brunei, hogy nem vesz részt a Maláj Szövetségben. 1984. január 1-jén Brunei teljesen független lett Nagy-Britanniától. 2005. március 17-én csatlakozott 191. tagként az UNESCO-hoz.

Forrás: vitorlazas.hu, wikipedia

(Bánrévi Lili)