hirdetés

Óvóhelyre kellett menekíteni Novák Katalin köztársasági elnököt szerda délután, miközben Ukrajnába látogatott és többek között Zelenszkij elnökkel fontos dolgokban állapodott meg.Novák Katalin egyik közvetlen munkatársa utóbb nyilatkozott is az esetről. A köztársasági elnökünk jól van és sikeres megbeszéléseket folytatott.

Novák Katalin az Instagramon posztolt a történtekről.

Óvóhelyen – légiriadó Kijevben– írta a posztban.

A köztársasági elnök munkatársa szerint ugyan nagy volt a riadalom, de senki sem sérült meg.

Novák Katalin közel egy órát tartózkodott egy a kijevi kormányzati negyedben található óvóhelyen.

Vele volt stábja és a TEK munkatársai is, és az időt kihasználva az esti tárgyalásokra készültek. Novák Katalin és stábjának tagjai magyar idő szerint 17.15 körül jöttek ki a bunkerből.

Azt is megtudtuk, hogy közvetlenül a riadó után Novák Katalin találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozóról később még beszámolunk.

A köztársasági elnök egy 24 órán át elérhető Insta-sztorit is közzétett a történtekről.  Ezen látszik , amint levonulnak az óvóhelyre, és az is, hogy – az ilyenkor szokásos eljárásrend miatt – a magassarkú cipőjét le kellett vennie, a kezében vitte magával.

Ezen kívül egy másik videórészletet megosztott, amelyen feltételezhetően arról tájékoztatták őket, hogy mire számíthatnak a légiriadó alatt.

Ukrán sajtóhírek szerint szerda délután, magyar idő szerint 15.50 körül kezdtek el légiriadókat kiadni Ukrajna területein. Először délen, a mikolajivi területen rendelték el, majd ez nem sokkal később (magyar idő szerint 16 óra körül) Kijevben is megtörtént.

Ukrajna digitális térképe szerint a kijevi figyelmeztetést azóta már visszavonták. Ezt megerősítik a közösségi médiában terjedő információk: ezek szerint az ukrán fővárosban magyar idő szerint 17 óra körül vonták vissza a figyelmeztetést.
Mint megírtuk, Novák Katalin kedden érkezett Ukrajnába. Először Kárpátalján tett látogatást, onnan ment tovább Kijevbe.