hirdetés

Bár eddig is köztudott volt, hogy bizonyos egészségügyi intézményekkel van némi gond. Azonban a Merényi kórház pszichiátriájának zárt osztálya kiverte a biztosítékot Székely  László ombudsmannál. Az ombudsmani jelentéssel kapcsolatban a fenntartó közölte, a szükséges szervezési intézkedéseket meg tudják tenni, de kevés az emberük és nincs elég forrásuk az infrastruktúra fejlesztésére. Szerintük a megoldáshoz kormányzati intézkedésre lenne szükség. Azaz pénz nincs arra, hogy az áldatlan állapotok megszűnjenek. Az EMMI egyelőre vizsgálódik, gondolkodik, ahelyett, hogy azonnali lépéseket tenne.

merényi kórház pszichiátria

Összehangolt intézkedési tervet készített a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegén feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (ESZSZK) a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK) közösen – közölte az ESZSZK.

A közleményben az alapvető jogok biztosának jelentésével kapcsolatban azt írták: a pszichiátriai osztály működését érintő szervezési, szabályozási intézkedések a lehető legrövidebb időn belül megvalósíthatók, az infrastrukturális hiányosságok elhárítása a szükséges forrás biztosítása után kezdődhet meg. Úgy fogalmaztak, a legnagyobb kihívást azok az ombudsmani ajánlások jelentik, amelyek az ellátó személyzet létszámának növelését célozzák, hiszen az egészségügyi ágazat kritikus emberierőforrás-helyzete alól nem kivétel az ellenőrzött szervezeti egység sem.

 

Hozzátették: minden, a saját hatáskörükbe tartozó intézkedést megtettek és a továbbiakban is megtesznek a megfelelő orvosi és szakdolgozói létszám biztosítása érdekében, de kielégítő megoldást csak a megkezdett kormányzati intézkedések hozhatnak.

 

Jelezték, az ombudsmani jelentéssel kapcsolatos észrevételeit, állásfoglalását, valamint az intézkedési tervet mind az ÁEEK, mind az ESZSZK a rendelkezésre álló jogszabályi határidőn belül megküldi az alapvető jogok biztosának. Az ESZSZK reméli, hogy a kórház és a fenntartó közös erőfeszítéseivel orvosolhatók a jelentésben kifogásolt problémák, javítva Budapest egyik legnagyobb kapacitású pszichiátriai és addiktológiai ellátó központjában a betegellátás színvonalát és a dolgozók munkakörülményeit – zárul a közlemény.

 

Mint ismeretes az alapvető jogok biztosa júniusban készített jelentést az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat. Székely László az ombudsmani hivatal honlapján olvasható jelentésében a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárására kérte az intézmény fenntartóját, az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Az alapjogi biztos arra hívta fel a fenntartót, hogy addig is gondoskodjon az érintett pszichoszociális fogyatékossággal élő emberek megfelelő ellátásáról, továbbá a centrum jogszabályi előírásoknak megfelelő ápolószemélyzeti létszámáról.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel azt közölte:  az Országos Tisztifőorvosi Hivatal bevonásával, annak lezárulta után tudnak bővebb tájékoztatást adni. Az mindenesetre tény, hogy tenni kéne komoly lépéseket az EMMI-nek, amelyek Székely ombudsmann jelentésében foglaltakat azonnal felszámolja, és után kellene vizsgálódnia a minisztériumnak, és szakértőket kirendelnie, ha egyáltalán az itt kezelt betegeket egyáltalán még emberszámba veszik.