hirdetés

Tömegével juthatnak magyar személyazonossághoz a csalók Ukrajnában és jutnak is hozzá. Állítólag Kárpátaljai magyarok kiszolgáltatott helyzetével élnek vissza a bűnözők. Az LMP éppen ezért kérdésekkel bombázta a belügyért.

 

útlevélSzabó Tímea ennek kapcsán kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert. A Párbeszéd képviselője azt szerette volna megtudni:

A kormány tud-e arról, hogy hány személynek állíthattak ki a magyar hatóságok hamis útlevelet? Milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek azok a bűnözők, akik számára hamis útleveleket állítottak ki a magyar hatóságok? Milyen garanciák vannak arra vonatkozóan, hogy az állampolgársággal való üzletelés nem folytatódik a jövőben?Mennyi ember ellen indult az ügyben nyomozás? Ebből mennyi ügyintéző és mennyi azok száma, akik hamis útlevelet igényeltek?

Pintér Sándor belügyminiszter válaszában azt írta, hogy a kérdésben foglaltakkal kapcsolatosan összesen 55 büntetőeljárás indult, amelyből 11 felfüggesztéssel, 16 vádemelési javaslattal és 2 megszüntetéssel került befejezésre. Jelenleg 26 büntetőeljárás van folyamatban.