hirdetés

Kánikula idején nemcsak a hőgutától, az ételmérgezéstől is tartani kell. Szerdától ismét jó ideig tombol a hőség. Legtöbbször ilyenkor sem figyelünk oda, hogy a gyorsan romlandó élelmiszerek hamar a hűtőszekrénybe kerüljenek. A Nébih közleménye szerint a forró napok alatt a legtöbb ételmérgezés a háztartásokban fordul elő.

hűtő

 

Az élelmiszer eredetű megbetegedések száma ilyenkor jelentősen megugrik, nyáron mindenképpen jobban oda kell figyelni az ételek előkészítésére, tárolására, kezelésére. Ha betartjuk a szabályokat, elkerülhető, hogy egy gyomorrontás miatt maradjon ki éppen a nyaralás.

Különösen a húskészítmények, és a nyers tojást tartalmazó ételek, tejtermékek okozhatnak problémát. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy vásárlás után minél hamarabb a hűtőszekrénybe kerüljenek a gyorsan romlandó termékek, többek között a majonézt is hűtve tároljuk, és a krémes süteményeket is, ugyanis ezek mind tartalmazhatnak nyers tojást.

A nyers húsok feldolgozásakor azonnal forró víz alatt mossuk el a használt eszközöket, ha nem azonnal készítjük el, hűtőszekrényben se tároljuk 1-2 napnál tovább.

Az elkészített ételek néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolása, már megbetegedést okozhat.

Hő hatására az élelmiszerben baktériumok és vírusok méreganyagok szabadulnak fel. A romlott ételek elfogyasztása hányingert, hányást, hasmenést, hasi görcsöket, általános rosszullétet, esetenként lázat vált ki.

Nem csupán otthon, a nyaralás során is különösen figyelni kell, a halak, tengeri ételek és a nyers kagyló frissességére – figyelmeztet a Nébih.

Csak tiszta helyről, megbízható boltokból szabad vásárolni, de azt is kiemelte a hatóság, hogy a gyanúsan előnyös akciók ilyenkor különösen veszélyesek lehetnek, szennyezett, romlott termékeket takarhat az átcímkézés.