hirdetés

Ők is emberek, a menekültek. Így van közös bennük és bennünk az ENSZ szerint. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának közép-európai képviselete csatlakozik a Menekültek Világnapjához kapcsolódó globális kampányhoz. A plakátkampány lényege, hogy olyan Magyarországon élő menekülteket mutat be az ENSZ, akik a társadalom megbecsült tagjai, és nem elveszik a munkát, hanem elvégzik azt, majd pedig adót fizetnek.

menekült2

A pakisztáni Zeeshan a magyar krikettválogatott tagjaként, a Bangladesből érkezett Begum Ali egy kis étterem tulajdonosaként, a togói Sophie óvodai dadusként, míg az afgán Dariush idegenvezetőként igyekszik boldogulni Magyarországon.

A menekültek hozzánk hasonló, hétköznapi emberek, akik rendkívüli élethelyzeteken mentek keresztül, s ma keményen küzdenek azért, hogy talpon maradjanak. Ha pedig kapnak esélyt a beilleszkedésre, örömmel adnának annak az országnak, amely befogadja őket. Az idei Menekültek Világnapját Európától (Ukrajna) a világ számos  más régiójáig súlyos fegyveres konfliktusok, a menekültek emelkedő száma, valamint növekvő intolerancia és idegengyűlölet közepette tartják a világ sok országában.

A világon mindenütt azzal szembesülünk, hogy családok  kényszerülnek menekülni az erőszak elől. A számok valóban hatalmasak – ám nem szabad elfelejtenünk, hogy anyákról, apákról, fiúkról és lányokról beszélünk. Emberekről, akik hétköznapi életet éltek, mielőtt a háború menekülésre  kényszerítette őket. Az idei Menekültek Világnapján mindenki emlékezzen arra, ami  összeköt bennünket egymással – arra, hogy mindannyian emberek vagyunk. – mondta António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.