hirdetés

Az esőerdők maguktól nem gyulladnának ki, azonban a fokozott fakitermelés miatt foltokban szellőssé váló lombkorona nem védi az aljzatot a napfénytől. Ezért száradnak ki az amazonasi esőerdők egyes részei, amit pedig a globális felmelegedés okozta egyre nagyobb hőség, és erősebb napsugárzás könnyen lángra gyújt.

esőerdőAz esőerdők nem szoktak leégni, de az emberi beavatkozások miatt erre egyre nagyobb az esély. Az aggasztó megállapítást a brit Lancaster Environment Centre környezetvédő szervezet tette, miután két éven át mérték fel az amazonasi erőerdők állapotát.

A szelektált fakitermelés és az erdők feldarabolása első pillantásra nem tűnik veszélyesnek, mégis az – derül ki a szervezet jelentéséből.

Az elszórtan kidöntött fák megszakítják a lombkorona egységét, a tűző nap pedig foltokban kiszárítja az erdőt – magyarázza a kutatást vezető Jos Barlow professzor. A folyamatot az éghajlatváltozás is gyorsítja, a vadászat pedig az élővilág természetes egyensúlyát borítja fel.

A tudósok Brazília területén 400 helyszínt választottak ki az amazonasi esőerdőben, amelynek vegetációja a legkülönfélébb állapotokat mutatta. Volt köztük érintetlen buja dzsungel és kopár tarvágás egyaránt.

Két éven át gyűjtötték az adatokat aprólékosan, felmérték a flóra és fauna fajgazdagságát, egyedeinek számát, legyen szó fákról, madarakról vagy éppen rovarokról.

Mindezt ráadásul olyan helyeken, amelyek a Forest Code brazil környezetvédelmi program védelme alatt állnak. Ez a szabályzás előírja, hogy a területek erdőborítottsága nem eshet 80 százalék alá.

„Egy 80 százalékban erdővel borított területet elég jónak tűnik környezetvédő szemmel, de az igazság az, hogy ezeken a helyeken hiába sok a fa, alig 50 százalékos a biodiverzitás” – részletezte Jos Barlow.

Sok madárfaj csak ezekben az erdőkben él a világon, és annyira specializálódtak, hogy nem maradnak fenn, ha megzavarják az élőhelyüket – említett egy további szempontot Alexander Lees, a kutatásban szintén részt vevő Cornell Egyetem ornitológusa.

„Tovább kell fékezni az erdőirtást, összefüggő területeken kell megőrizni az érintetlen esőerdőket” – summázta Jos Barlow.

(Forrás: BBC)