hirdetés

Az USA keleti parti nagyvárosaiban óriási hó- és szélviharokra készülnek, a meteorológusok szerint történelemkönyvekben jegyzik majd a péntektől várható hófúvásokat.

téli vihar

Huszonöt-ötven centiméteres hó várható az USA szövetségi fővárosában, Washingtonban és az ettől északabbra fekvő nagyvárosokban is. Az emberek úgy vásárolnak, mintha hónapokra kellene raktározniuk az élelmet, a rádiók és tévécsatornák folyamatosan arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki készüljön fel a viharra, vásároljon be, intézzen el mindent, amit csak lehet, mert péntektől az iskolák, a közhivatalok és a közintézmények jó része zárva marad Washington DC-ben és a környékén is.

Ajánlják elemes lámpák és gyertyák beszerzését, ugyanis áramkimaradások várhatóak. Az óriás vihar első jelei azonban már szerdán este megérkeztek a fővárosba, ahol közlekedni is csak lépésben lehetett a hó és a jég miatt. Egyedül Virginiában (amely a Potomac déli partján, a fővárossal szemben fekszik) 163 autóbalesetet regisztráltak szerda délután és este, amikor a havazás elkezdődött.

A meteorológusok számítógépes modellezéssel készített előrejelzéseik alapján arra számítanak, hogy még az eddigi legnagyobb, 1922-ben feljegyzett téli vihar pusztításait is túlszárnyalhatja a mostani. Az egész keleti parton várhatóan tízmilliókat érint a nagy vihar.