hirdetés

A jelenleg beszerezhető egészségügyi maszkok hatékonyságát tekintve úgynevezett nemzetközi szabványok kerültek felállításra, amelyek kellőképpen szemléltetik a maszkok által biztosított védelem szintjét.A cikkben ezeket a szabványokat fogjuk bemutatni, külön kiemelve a rájuk jellemző százalékos értékeket.

 

Miért szükséges szabványok szerint osztályozni az egészségügyi maszkokat?

Leginkább azért, mert a jelenleg beszerezhető maszkok egy jelentős része egész egyszerűen alkalmatlan a koronavírussal szembeni hatékony védekezésre. Méghozzá azért nem, mert a levegőben szálló apró részecskéket, köztük a vírusokat sem tudják kiszűrni.
A nemzetközileg érvényes szabványok tehát az egyes maszkok közötti eligazodásban segítenek. Csakis az az egészségügyi maszk bizonyulhat eredményesnek a járvány elleni védekezésben, amelyik megfelel a vele szemben támasztott szabványoknak.
Nézzük is meg ezeket a szabványokat részletesebben, hogy hajszálpontos igazodási pont álljon rendelkezésre a témakörben.

Pontosan milyen légzésvédő szabványok léteznek?

Az Amerikai Egyesült Államokban az úgynevezett N95-ös, Európában pedig az FFP szabványt szokás alkalmazni. Utóbbi jelentése filtering face piece. Vagyis a maszkokra jellemző szűrőkapacitást annak alapján határozták meg, hogy az adott típus a 0,3 mikronnál nagyobb részecskék mekkora arányát képes kiszűrni.

Az FFP1-hez 80%, az FFP2-nél 94%, az N95 kapcsán 95%, az FFP3 esetében 99%, míg az N100-nál 99,97%-os értéket állapítottak meg. Amennyiben a feltüntetett szabványokat, valamint a hozzájuk kapcsolódó hatékonyság mértékét sikerül kellőképpen memorizálni, az már megfelelő kiindulópontot szolgáltathat a maszkok beszerzéséhez.

Ökölszabályként persze annyit elmondhatunk, hogy a legjobb minősítésű maszk esetében sem szabad megfeledkezni a higiéniai szempontokról, valamint a rendeltetésszerű használatról annak érdekében, hogy a védelem tényleg hatékony legyen.

Melyik típusú maszkok beszerzésére célszerű leginkább törekednünk?

Főként az FFP2-es, de leginkább az FFP3-as szabványú egészségügyi maszkok iránt mutatkozik kifejezetten élénk kereslet ezekben a hetekben, hónapokban. Érthető módon az emberek törekednek a minél hatékonyabban védő eszközöket beszerezni.
Persze az ugrásszerűen megnövekedett kereslet egyrészt áremelkedéssel, másrészt készlethiánnyal is együttjárhat a kínálati oldalon. Így az általunk beszerzett maszkok besorolása is annak függvényében alakulhat, hogy az anyagi lehetőségeink mit engednek meg, illetve mihez férünk hozzá.

A beszerzéskor törekedjünk kerülni az indokolatlan felhalmozást. Nem szabad elfeledkezni róla, hogy maszkokra másnak is szüksége van, és közös érdekünk, hogy mindenki védve legyen a fertőzéssel szemben.