hirdetés

Aki fiatalkorban kipróbálja az elektromos cigarettát, az nagyobb valószínűséggel lesz később erős dohányos – ez egy friss amerikai felmérésből derült ki. 

e-cigiA tanulmányt az Amerikai Orvosszövetség folyóiratának (JAMA) legújabb számában tettek közzé.

Az amerikai tinédzsereknek körülbelül az egyharmada próbálja ki az e-cigarettát, némelyek annak reményében, hogy az segít leszokni a hagyományos cigarettáról. A tudósok körében azonban vita van arról, hogy az e-cigaretta a dohányzásról való leszokás eszköze-e, vagy inkább a dohányzás előszobája.

A kutatásban 3000 Los Angeles megyei gimnazistát – 15 éveseket – kérdeztek ki cigarettázási szokásairól a 2014 őszi, majd a 2015 tavaszi félévben.

A diákok körében összességében csak kevesen e-cigarettáztak vagy dohányoztak, ám azok közül, akik a kutatás elején három vagy annál több napig e-cigarettát használtak a kikérdezést megelőző egy hónapban, 20 százalék rendszeres dohányossá vált, további 12 százalék pedig legalább havi egy alkalommal gyújtott rá a kutatás végére.

Eközben az e-cigarettát a kutatás elején nem használó tinédzsereknek kevesebb mint 1 százaléka vált dohányossá a vizsgált időszak végére.