hirdetés

Úgy tűnik a kiszáradt Aral tó kezd magához térni, és lassan ismét olyan lenni, mint egy igazi tó. Persze ehhez kellett a Világbank is, amely finanszírozott egy gátépítést. A tó évekkel ezelött szinte teljesen kiszáradt a szovjet önkény és nemtörődömség miatt,  de most 11 méterrel megemelkedett és az ember által tönkretett környezet talán egyszer régi pompájában ragyoghat.

 

A világ negyedik legnagyobb édesvizű tava, az Aral tó, tulajdonképpen évekkel ezelött teljesen eltűnt. A csodás tájból, sivatagi rémálom lett az emberi önkénynek és nemtörődömségnek köszönhetően.

A szovjetek például 1960 óta kivégezték az Aral tavat.Méghozzá úgy, hogy az abba vizet hordó Szir-darja és Amu-darja vizét eltérítették, és a sivatagot öntözték velük, hogy ott intenzív növénytermesztést végezhessenek. Az egykoron csodálatos, halban gazdag, hatalmas tó vízfelülete csökkenni kezdett, a víz maga betöményedett és sóssá vált. Az élővilág javarészt kipusztult, a tó mellett élők pedig tönkrementek és tengődnek. A halászat megszűnt, a rozsdás hajók szárazon, több tíz kilométerre a víztükörtől fekszenek a kiszáradt tómederben.

2005-ben a Világbank által folyósított 86 millió dolláros projekt keretében egy 8 kilométeres gátat emeltek. A Kokaral-gát által felfogott víz szintje az Aral-tó egy kis részén 11 méterrel emelkedett meg. A sós víz újra hígabbá, édesebbé vált, és a természet visszavette azt, ami az övé. Újra halászható lett a meder, és az ivóvíz minősége is annyit javult, hogy mára kevesebben betegednek meg tőle. Óvatosan már öntözővizet is lehet vételezni az Aral ezen részéből.

A projekt bebizonyította, hogy az ember általi beavatkozások tragikus hatásai megfordíthatók. Viszont ahhoz, hogy a teljes Aral-tót rendbe lehessen tenni, elképesztő menyiségű pénzre és beruházásra lenne szükség.

Azért az picit bíztató, hogy az amit az emberi butaság tönkretesz a környezetben, azt helyre is tudjuk némiképp állítani és esetleg az unokáink is láthatják. Kár, hogy az Aral-tó újraélesztésében Oroszország vagy a Gazprom, nem nagyon vállalt szerepet. Pedig van ott pénz bőven.

( turcsányi )