hirdetés

Egy friss elemzés szerint nem csupán az alkoholizmus, hanem akár a mérsékelt szeszfogyasztás is növeli a mellrák kialakulásának esélyét – olvashatjuk az Alcoholism Clinical and Experimental Research című szaklapban.

mellráék-nlcafé

A szakértők egy ideje már vitatkoznak arról, hogy vajon a mérsékelt alkoholfogyasztás veszélyt lehet-e a mellrák szempontjából. Azt, hogy bizonyos összefüggés kétségkívül van, már 1987-ben kijelentették a tudósok, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei megállapították, hogy a szájüreg-, garat-, gége-, nyelőcső- és májrák köthető az alkoholos italok fogyasztásához.

Azóta számos kutatás született a témában, amely megerősítette ezt a feltevést. Itt azonban nemcsak arról van szó, hogy a rendszeresen, mértéktelenül ivó páciensek körében gyakoribb a mellrák, hanem az a kérdés is felmerül, hogy mi a helyzet a mérsékelt szeszfogyasztással.

A dr. Kevin D. Shield által vezetett kutatás három részből áll. Az első részben a szerzők összegzik mindazt, amit a tudomány eddig a mellrák és az alkohol összefüggéseivel kapcsolatban megállapított. Ezután megvizsgálták a kockázat mértékét, és hogy ez miképpen függ össze az alkoholfogyasztással. Végül pedig a hasonló összefüggések globális hatásait nézték meg, a mérsékelt szeszfogyasztással a fókuszban.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogyan hat az alkohol a szervezetre: miként változtatja meg a hormonszintet, hogyan kezd a szervezet rákot okozó összetevőket termelni alkoholfogyasztás hatására, hogyan változtatja meg a szesz az anyagcserét.

A tizenötből tizenhárom metaanalízis szerint dózis-válasz összefüggés van az alkoholfogyasztás és a mellrák kockázatának növekedése között, még kismértékű szeszfogyasztás esetén is. Dr. Shield szerint már csak ezért is érdemes figyelni, mennyit iszunk, hiszen az absztinencia jó eséllyel csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

(Fotó: nlcafé)