hirdetés

Murányi Levente, az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója március 15-én Kárpátaljára látogatott. Az intézetvezető két napot töltött a határon túli területen, mégis számtalan kulturális, jótékonysági programon vett részt a rövid idő leforgása alatt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A kárpátaljai Halábor település óvodájának – többen összefogva – vásároltak tartós élelmiszert, amire ezekben a nehéz időkben nagy szüksége van a település intézményének. A jótékonysági akciót követően Murányi a halábori általános iskolában megtekintette a diákok által előadott március 15-ei emlékműsort. Az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója elmondta, hogy megtiszteltetés volt számára Kárpátalján emlékezni a ’48-as forradalmárokra. Haláborban Murányi részt vett a rovásírásos helységnévtábla felavatásában, amely a csonka országban nagy hagyománynak örvend – szerencsére az elcsatolt területek is sorra csatlakoznak ehhez a remek, történelmi múltat őrző kampányhoz.

Murányi kárpátaljai útjának következő állomása Mezőgecsére vezetett, ahol az önkormányzat megtekintése után a helyi általános iskolában kokárdákat osztogatott a kárpátaljai magyar iskolásoknak március 15-e alkalmából. A gyerekek rendkívül hálásak voltak Murányi Levente kedves gesztusának, rögtön fel is tűzték a nemzeti kokárdát ruhájukra.

Végül, de nem utolsósorban Beregszászon is járt az ’56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, ahol kulturális, klerikális programon és megemlékezésen vett részt. A Bethlen Gábor Gimnázium tanulói által prezentált március 15-ei megemlékezésre hívták Murányit, amely „minden idők legszínvonalasabb megemlékezése volt” – ahogyan az igazgató reagált a műsorra. Murányi Levente a gimnáziumban egy különleges történelemórát tartott a tanulóknak (Magyarországon sorra járja az iskolákat Murányi Levente, ahol rendkívüli töriórákat szokott tartani), amely óriási népszerűségnek örvendett: teljes odafigyeléssel hallgatták az egykori ’56-os politikai elítélt élő történelemismertetését. Murányi szerint ez volt mind idáig a legjobb történelemóra, amelyet iskolákban tartott saját visszaemlékezései alapján.

Beregszászon ökumenikus istentiszteleten is részt vett Murányi, majd közösen vonultak a településen lévő Petőfi-szoborhoz, hogy leróják tiszteletüket a forradalom költője előtt.

Kokárdaosztás, jótékonykodás, megemlékezések, rovásírásos helységnévtábla-avatás, ökumenikus istentisztelet, különleges múltidéző történelemóra – így lehetne az egykori pesti srác kárpátaljai útját röviden összegezni.

(Rajkort Miklós, fotó: Karpathir.com)