hirdetés

Siker az Alzheimer – kór elleni harcban. Amerikai kutatóknak először sikerült visszafordítaniuk az Alzheimer-kórral összefüggésben lévő memóriaromlás folyamatát. A program része volt az átfogó étrendváltozás, az agy stimulációja, a testmozgás, az alvás optimalizálása, bizonyos gyógyszerek és vitaminok alkalmazása, valamint számos további lépés, amelyek befolyásolják az agy kémiáját.

alzheimer

A kutatást vezető Dale Bredesen nagyon bátorítónak nevezte az előzetes eredményeket, de hangsúlyozta, hogy kiterjedtebb klinikai vizsgálatokra van szükség. A tudósok annak alapján szabták személyre a terápiát, hogy mennyire működött jól az adott páciens agya.

A kutatásban sikerült ötvözni az alapkutatások eredményeit, másrészt az életmód és a terápiás stratégiák eredményeit összehozni és kimutatni azt az összefüggést, ami az életmódunk és a sejtszintű elváltozások között van. A kutatók egyénre szabott terápiás módszert írtak le az Alzheimerre és más típusú demenciákra is.

Az eredmény három szinten volt összehozható, az egyik az életmóddal kapcsolatos terápiás beavatkozások. Például rendezték a kutatásban részt vevők alvását, több esetben is rásegítettek melatonin tartalmú, az alvási ciklust irányító hormonnal. Az alvás idejét is rendezték, relaxációs módszereket és jógát is bevetettek, továbbá megváltoztatták a betegek táplálkozást. Az egyszerű szénhidrátokat és a glutént kihagyták az étkezésből, ami testsúlycsökkenéshez, a vércukorszint rendeződéséhez és olyan biokémiai anyagcsere-folyamatok megváltozásához vezetett, ami a civilizált embereknél a népbetegségeket okozzák.

A kutatásban bebizonyosodott, hogy az életmódváltást korán el kell kezdeni, hogy 70-80 évesen demenciamentesek lehessünk, vagy legalábbis lassítsuk a folyamatot – közölte a pszichológus. Hozzátette: napi 8 óra alvás átlagosan szükséges a szervezetnek, ha valaki hosszú távon 6 óránál kevesebbet alszik, az egészségkárosodáshoz vezethet.