hirdetés

Ismét akcióba lépett Magyarországon a Greenpeace. Ezúttal a Hősök tere újult meg tegnap Fukusima 5. és Csernobil 30. évfordulója alkalmából. A figyelemfelhívó akció jól sikerült, és elgondolkodtató lehetne sok döntéshozó számára.

greenpeace-hősök

A Greenpeace napelemes lámpákból rakott ki egy atomjelet tegnap a Hősök terén, amely fokozatosan átalakult egy óriási szélkerékjellé, szimbolizálva, hogy ideje áttérnünk a megújuló energiaforrások használatára.

Az akcióval a fukusimai (2011. március 11.) és a csernobili (1986. április 26.) atomerőmű-katasztrófákra emlékeztek, amelynek emberek milliói váltak áldozatává és még most is szedi  áldozatait a halálos sugárzás.

A fukusimai áldozatok közül mintegy 100 ezren máig nem térhettek haza; és több mint 60 ezren továbbra is ideiglenes szállásokon laknak.

Csernobil után 30 évvel közel 5 millióan még mindig hivatalosan szennyezettnek tekintett területen laknak. Szennyezettek az erdők, ahonnan a tűzifát gyűjtik, a folyók, ahonnan a halakat fogják és a talaj, ahol a zöldséget termesztik.

A két katasztrófa máig tartó hatásainak tudatában felelőtlenség az atomenergiában gondolkodni. Át kell térnünk a megújuló energiaforrások használatára, amely az egyedüli biztonságos, tiszta és fenntartható megoldás a jövő energiaellátására.

(Forrás, fotó: Greenpeace)