hirdetés

Megújult, megszépült és modernizálódott összesen 333 millió forintból a Budapesti Fegyház és Börtön konyhája. A beruházást Csóti András bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka adta át.

BV  konyha

A BV-konyha-átadással lezárult az a folyamat, amely során a büntetés-végrehajtás saját üzemeltetésbe vette a börtönök korábban „kiszervezett”, külső vállalkozók által üzemeltetett konyháit, így mostantól a két PPP börtönön kívül minden bv. intézetben elítéltfoglalkoztatással és a belső ellátásban megtermelt élelmiszer-alapanyagok felhasználásával biztosítják a fogvatartottak élelmezését.

A napi 2000 fős létszám kiszolgálására alkalmas, 1250 m2-es, minden igényt kielégítő korszerű konyhaüzem a személyi állomány és börtönben elhelyezett fogvatartottak mellett az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet is ellátja.

A beruházás közel 50 fogvatartott számára biztosít új munkalehetőséget, akiket célirányos szakmaképzésekkel készítettek fel a saját üzemeltetésű működtetésre.

A beruházás első munkálatait az intézet 2015 februárjában, a régi konyhaépület bontásával kezdte meg, amelyen 48 fogvatartott összesen 5648 munkaórát dolgozott. Ezt követően a közbeszerzés nyertese, az FK Raszter Zrt. újította fel teljes körűen az épületet. A szakhatósági engedélyek beszerzését követően próbafőzésekkel tesztelték a mintegy 53 millió forintért megvásárolt nagykonyhai gépeket, berendezéseket és edényzetet.

A büntetés-végrehajtás az élelmezés során figyelemmel van a különböző egészségügyi okokból előírt diétákra, speciális étrendekre, az új konyha összesen közel negyvenféle étrend szerint biztosít élelmezést a fogvatartottaknak. Évente közel 220 ezer kg kenyér, 170 ezer darab zsemle, 60 ezer kg sertéshús, 24 ezer kg csirkehús, 120 ezer kg burgonya, valamint 50 ezer liter tej felhasználásával készülnek majd az ételek a fogvatartotti konyhán.

A belső ellátás keretében a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai fogvatartotti munkával termelik meg az élelmezéshez szükséges alapanyagokat, növénytermesztés, állattenyésztés, vágóhíd, zöldségfeldolgozó üzem és pékség is hozzájárul ahhoz, hogy az alapvető élelmiszer-ellátottság közel 100%-os. Idén egy új tésztaüzem tervezett beindításával a szervezet tovább szélesíti a belső ellátásban termelt élelmiszerek körét.

(Forrás: BVOP)