hirdetés

A szép bőr, az üde tekintet eléréséhez megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés szükséges, viszont nyugtalan éjszakákat, így karikás szemeket okozhat a túlzott mobiltelefon használat.

smartphon sleeping

Egy svéd felmérésből kiderült, hogy ha elalvás előtt hosszabban beszélünk mobiltelefonon, az nyugtalan éjszakát okozhat, és ezért nem a beszélgetés témája, hanem a készülék által kibocsátott rádiohullámok tehetők felelőssé.

Ha azt érezzük, hogy nyugtalan az alvásunk, akkor gondolkozzunk el azon, hogy közvetlenül lefekvés előtt nem telefonáltunk-e – tanácsolja a kutatás Bengt Arnetz, a társadalmi problémák és a stressz okozta betegségek professzora az Uppsala Egyetemről. A felmérést a svéd Karolinska Intézettel karöltve végezték el, és az eredményekből az derült ki, hogy a mobiltelefonok sugárzása álmatlanságot, fejfájást és az összpontosításban nehézséget okozhat. A felmérés során, 18 hónapon keresztül a kutatók 35 férfit és 36 nőt vizsgáltak, akiknek az életkora 18 és 45 év közé tehető. A résztvevőket időszakosan 884 MHz-es rádióhullámokkal “bombázták”, ami megfelel annak a sugárzásnak, mint amit egy teljesen átlagos mobiltelefon bocsát ki magából a beszélgetések során.

Ezidő alatt a kontroll csoport egy másik helyiségben tartózkodott hasonló körülmények között, viszont ők színlelt rádióhullámoknak lettek kitéve. Az eredmények arról árulkodtak, hogy akiket valódi rádióhullámok értek, azok fejfájásról számoltak be, illetőleg arról, hogy sokkal hosszabb ideig tartott elaludni, mint más alkalommal, és az éjszakát sem tudták jól átaludni. A kutatók rendkívül sok adattal rendelkeznek, mindazonáltal több vizsgálatra van szükség, hogy pontosan meg lehessen határozni, hogy mekkora rádióhullám mennyiség az, ami negatív irányba befolyásolja az éjszakai alvást.