hirdetés

Amszterdam élhetőségének eszközét is látja a város vezetése abban az elképzelésben, hogy kitiltsák a turistákat a marihuána-kínálatukról elhíresült coffeeshopokból.

Femke Halsema polgármester-asszony, aki már korábban meghirdette a város vigalmi negyedének, a Wallen-Singelnek szabályozását, még tavaly augusztusban rendelt meg egy felmérést 18 és 35 év közötti turisták körében azzal a céllal, hogy felmérjék: mennyiben változna meg a város idegenforgalma, ha az egyik-másik vonzerejéhez való hozzáférést csökkentenék vagy megszüntetnék. Az utóbbi években ugyanis a közismerten liberális várost már túlságosan elárasztották a turisták, és egyre több problémát okoznak viselkedésükkel is.
A megkérdezettek 57%-a úgy nyilatkozott, hogy a coffeeshopok amszterdami látogatásuk egyik fontos oka, 34% azt mondta, hogy ha nem lennének, kevesebbet járnának a városba, 11% pedig egyenesen kijelentette, hogy akkor egyáltalán nem jönnének.

Arra a kérdésre, hogy akkor is meglátogatnák-e a vöröslámpás negyedet, ha belépődíjat kell fizetni, 32% nemmel válaszolt, 44% pedig azt felelte, hogy akkor ritkábban mennének oda. Kiderült viszont az is, hogy ez utóbbi miatt csak a válaszadók 1%-a jár Amszterdamba, ellenben 72% vallotta be, hogy a városba érkezve betért egy coffeeshopba.

A polgármester-asszony még a felmérés előtt levelet írt a városi tanács tagjainak, amelyben kifejtette, hogy a coffeeshopok rontják a belváros életminőségét – idézte a CNN.

2020. április 1-től a negyedben új szabályokat vezetnek be a csoportos túrákra: az útvonalak nem vezethetnek a vöröslámpás ablakok felé, nem lehet körutat szervezni este 10 óra után és hosszasan elzárni érzékeny közlekedési pontokat, mint például a csatornák feletti keskeny hidakat. E szabályokat megsértő idegenvezetőknek 190 eurós büntetést kell fizetniük.