hirdetés

A meleg idő és a gyakori eső miatt még jó ideig tart a gombaszezon. A gombaszedés nemcsak remek program, de különleges, karakteres ízvilágú ételek készíthetők a vadon termő gombákból, szinte nulla forintból. Azonban az óvatosság rendkívül fontos, évente több család esik áldozatul a gombamérgezésnek.

rokagomba

  

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is arra figyelmeztet mindenkit, hogy ha maga szedi a gombát, mindenképp vizsgáltassa meg.

A NÉBIH hivatalos weboldalán elérhető a nyilvántartott gombaszakellenőrök jegyzéke, az ellenőröket foglalkoztató piacok listája és azok nyitva tartási ideje, de az érdeklődők megtalálhatják a leggyakoribb ehető és az azokhoz hasonló mérgező gombafajok fotóit is.

A szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges, pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható.

Csak ép, egészséges, fiatal gombákat gyűjtsünk és fajonként elkülönítve tegyük őket kosárba vagy dobozba. Műanyag zacskóba nem érdemes gyűjteni, mert befülled a zsákmány. A piacon vadon termő, gyűjtött gombát kizárólag szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé is ki kell helyeznie, erre érdemes figyelni.

A gombának nagyon magas a víztartalma, gyorsan romlik, éppen ezért célszerű már a vásárlás vagy gyűjtés napján elkészíteni belőle az ételt, amelyet azonnal fogyasszunk is el! Ha még sincs lehetőségünk aznap megfőzni a gombát, akkor száraz, szellős, hűvös helyen tároljuk és a lehető leghamarabb használjuk fel.

Ha gyűjtött gombából készült étel fogyasztását követő rosszullét, vagy gombamérgezés gyanúja merül fel, rögtön forduljunk orvoshoz! A megmaradt gombából, a gombás ételből, vagy akár a tisztítás utáni hulladékból vigyünk magunnkal a vizsgálatra.

A hivatal arra is figyelmeztet mindenkit, hogy házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát senki ne fogadjon el.

A gombás ételeket a lehető legrövidebb időn belül célszerű elfogyasztani, kevésbé bírják a tárolást.

A gyermekekre különösen figyelni kell ebben az időszakban, hiszen a nedves időben a játszótereken, az udvarokon, és a bokros területeken is feltűnhet egy-egy gomba, el kell kerülni, hogy a gyermek megérintse vagy megkóstolja. Hat év alattiak számára még a gombaétel fogyasztása sem ajánlott.