hirdetés

Ezentúl más módszert kell kitalálniuk az amerikai gyorséttermekben a hamburgerhús és a hasábburgonya kisütésére, ugyanis az eddig javarészt ipari sűtőmargarinban elkészített fogások hemzsegnek a transzzsírsavakban, aminek az amerikai kormány hadat üzent. Egy új hatósági rendelet szerint három év alatt teljesen száműzni kell az USA-ban gyártott és forgalmazott ételekből a transzzsírsavak forrását jelentő részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. A döntéshozók azt remélik ezzel évente több ezer halálos szívroham előzhető meg országukban.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal rendeletében azt írják, hogy a részlegesen hidrogénezett növényi olajok fogyasztásának biztonsága “nem általánosan elismert”, ezért az amerikaiak egészsége érdekében kivonják az élelmiszerforgalomból.

A transzzsírsavakra vonatkozó információt már 2006-tól kötelező volt feltüntetni az élelmiszerek címkéjén, de egészségügyi szakemberek szerint az amerikaiak még így is túl sokat fogyasztanak belőle – adta hírül a BBC News.

A címkézés kezdete óta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal becslései szerint az Egyesült Államokban 78 százalékkal csökkent transzzsírsavak fogyasztása, mely az 1970-es évektől emelkedett meg, amikor a margarin népszerű lett. A népszerű ételek közül nagyobb mennyiségű transzzsírsavat tartalmazhat egyebek mellett a sült burgonya és a sült hús, valamint a sütemények cukorbevonata.

Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. Transzzsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmazza.

Magyarországon Ausztria és Dánia után az Európai Unióban harmadikként 2014. február 18-tól korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transzzsírsavtartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb – 20 százalék, illetve 3 százalék alatti – zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet.