hirdetés

A székelyföldi Hargitafürdőn vasárnap még 26 fokot mértek, az elmúlt négy nap alatt viszont 24 fokot süllyedt a hőmérséklet, és szerda délelőtt már le is esett az első hó. A Madarasi-Hargitán is esett a hó, ahol a hétvégén még szintén nyáras idő volt.

hargitafurdo-elso-hoesesA Hargita hegységben fekvő 1350 méter magasan fekvő településen, Hargitafürdőn szerda délelőtt 11 óra tájban alakult át havazássá a korábbi havas eső. Rövid idő alatt vékony hóréteg rakódott a fákra és a növényzetre – közölte az Agerpres hírügynökség.

Egy helyi kalandpark működtetője a hírügynökségnek elmondta: vasárnap még 26 fokot mértek a településen, szerdán azonban már csak két fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Hozzátette: a nyári idő után őszt reméltek, és nem emlékszik ilyen korai havazásra.

Székelyföld legmagasabb hegycsúcsán az 1801 méteres Madarasi-Hargitán már hétfő este 0 fokra süllyedt a hőmérséklet, és már akkor havas eső esett. Szerdára az épületek tetején és a fákon már ujjnyi vastagságban állt a hó. Idén két-három héttel korábban érkezett az első hóesés, tavaly októberben havazott itt először.

A csendőrség arra figyelmeztette a Hargita hegységben kiránduló turistákat, hogy ne induljanak útnak téli felszerelés nélkül.

A közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó Hargitafürdőn évente átlagosan 150 napot tart a havas időszak.

(Fotó: Facebook – Hargita első hó)