hirdetés

Meglepetésre Caleb Ewan a Lotto Soudal kerekese nyerte hétfőn a Tour de France országúti kerékpáros verseny harmadik szakaszát, a sprinterek csatáját. Összetettben továbbra is a francia Julian Alaphilippe a sárgatrikós, igaz továbbra is csak 4 másodpercel vezet Yates elött.

 

A Nizza és Sisteron közötti 198 kilométeres etap egy „kamikaze” szökési kísérletről is emlékezetes marad, ugyanis Jerome Cousin több mint az útvonal felét egyedül tette meg a főmezőny előtt, amely azonban a várakozásoknak megfelelően utolérte őt.

A sprintbefutóban Ewan bravúros manőverekkel és elképesztő sebességgel bizonyult a leggyorsabbnak: a Touron pályafutása negyedik etapelsőségét ünneplő ausztrál bringás előbb a háromszoros világbajnok Peter Sagan és a kordon között surrant el szinte állva hagyva szlovák riválisát, majd az ír Sam Bennett mögül kibújva győzött. Sagan végül csak ötödik lett, de a
mezőnypontversenyben így is átvette a vezetést a norvég Alexander Kristofftól, azaz keddtől ő viseli a zöld trikót.

A mezőny kedden a Sisteron és Orcieres-Merlette közötti 160.5 kilométert teljesíti, melynek végén az első hegyi befutó következik. A résztvevők összesen 3470 kilométert tekernek le, amíg szeptember 20-án célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.

Az összetett élcsoportja
1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 13:59:17 óra
2. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 4 mp hátrány
3. Marc Hirschi (svájci, Sunweb) 7 mp h.

( Csákány)