hirdetés

Az országban több helyen lecsapott a vihar vasárnap este, a fővárosban a tegnapi magyar–belga meccs végéig elmaradt az előrejelzések szerinti zivatar és jégeső. Az utóbbi napok rekkenő hőségének ma intenzív záporok és heves, 80 kilométer/órás szélviharok vetnek véget. Minden megyében erre kell számítani.

nyári esőA heves esőzések veszélye miatt hétfőre is csaknem az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.

Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében a felhőszakadásra vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett öt északnyugati megye – Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala – kivételével az egész országra a heves zivatarok veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfő reggelig is lehetnek intenzív esőzések. Napközben inkább a Dunától keletre, illetve esetleg a Dunántúl déli részén várhatóak szórványosan zivatarok. A zivatarokat helyenként – elsősorban az Alföldön – akár 20-40 milliméter körüli csapadékmennyiséggel járó felhőszakadás, illetve néhol viharos (80 kilométer/óra feletti erősségű) szél, esetleg jégeső kísérheti.