hirdetés

Bruges polgárai hamarosan maguknak csapolhatják a kiváló hazai sört a város alatt futó három kilométer hosszú sörvezetékből, ami a történelmi sörfőzdét köti majd össze a palackozóüzemmel. Csapolópontja persze csak azoknak a sörkedvelőknek lesz, akik közösségi finanszírozás keretében hozzájárultak a sörvezeték kiépítéséhez.

BrugseAz elképzelést Xavier Vanneste, a De Halve Maan sörfőzde tulajdonosa vetette fel négy éve, mivel el akarta kerülni, hogy az UNESCO világörökség részét képező macskaköves középkori kisvárosból több száz teherautón kelljen történelmi sörfőzdéje termékét palackozásra szállítania.

A helyi sörkedvelők rábólintottak azzal a kikötéssel, hogy „hajlandók befektetni, amennyiben kapnak egy csapolópontot a vezetéken” – mondta Vanneste.

A vezeték négymillió eurós költségeinek tíz százalékát a helyi sörivók adták össze. A vezetékbe már ősztől óránként négyezer liter sört fognak átpumpálni, hogy az ipari parkban lévő palackozóba jusson.

„Ez rengeteg sör, jóval több, mint amit bárki egy életen át képes meginni” – tette hozzá Vanneste, aki a Brugse Zot és a Straffe Hendrik nevű sörökről híres.

Az adományozókat bronz-, ezüst- és aranyfokozatúakra osztották fel. Ha valaki 7500 eurót fektetett be, élete végéig naponta egy üveg Brugse Zot sört „csapolhat” magának. Volt olyan befektető, egy helyi étterem-tulajdonos, aki 11 ezer eurót ajánlott fel a projekthez.