hirdetés

Veszélyes, korlátozza a szabad véleménynyilvánítást, állandó fenyegetettséget jelent a pedagógusoknak, legalábbis sok szakember ezt gondolja. Igen ez az új és nagy vihart kavart tervezett etikai kódex rövid ellenvéleményezése. Sokak nevetségesnek találják a kódexet. Míg mások nagyon veszélyesnek és visszaélésre alkalmasnak találják.  A Legnagyobb pedagógus szakszervezet azonban a PDSZ még nem foglalt állást az ügyben.

tanárok

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője úgy fogalmazott, hogy szerencsére ez még nem elfogadott szabálygyűjtemény. Nevetségesnek, egyben veszélyesnek nevezte a kódex legtöbb előírását. – A PDSZ Országos Választmánya még nem fogadott el állásfoglalást a tervezetről – közölte Nagy Erzsébet –, még gyűjtjük a véleményeket, amelyek a szabadságolások miatt egyelőre nem nagy számban érkeztek.

A kollégák szóbeli, közösségi oldalakon jelzett markáns véleménye azonban az – jómagamat is beleértve –, hogy nevetséges, de egyúttal igen veszélyes nemcsak az életvitelre és öltözködésre vonatkozó szabály, de a kódex legtöbb előírása is. Ugyanis többek közt a szabad véleménynyilvánítás korlátozásával, állandó, a magánéletre is kiterjedő, retorzióval való fenyegetettséget is eredményez – fogalmazott Nagy Erzsébet.  A pedagógusok etikai kódex tervezetére október 4-ig várja a Nemzeti Pedagógus Kar a véleményeket a www.nemzetipedkar.hu oldalon.