hirdetés

Hiába a csodás szabadulás, még életveszélyben vannak a barlangból kimentett thai gyerekek, akár halálos betegségeket is elkaphattak. A tizenkét fiú és edzőjük kórházi karanténban van, ahol vizsgálják őket. Az orvosok szerint a föld alatti hasadékban töltött tizenhét nap alatt megfertőződhettek.

 

thai focisták kórházAz edző és a gyerekek is azt mondták, semmilyen élőlénnyel nem találkoztak, óvatosságból az ilyenkor előírt legalább két hétig tartó, elzárt egészségügyi megfigyelést, karantént alkalmazzuk – közölte dr. Jesada Chokedamrongsuk egészségügyi miniszter. – Egy bangkoki laboratórium végzi a srácok vérelemzését, amelynek eredményét még nem kaptuk meg.

Nem árt az óvatosság ilyen esetekben, ezt egy hazai szakértő is megerősítette.

A legjobb, amit az orvosok tehettek a gyerekekkel, hogy karanténban tartják őket, ugyanis a barlangi denevérek hordozta halálos betegségek lappangási ideje 1-2 hét, ezalatt kiderül, mindenki egészségesen úszta-e meg a kalandot – mondta dr. Szlávik János infektológus főorvos.

Az ebolához hasonló koronavírus, a nepah kórokozót hordozó emlős állatok harapása veszettséget okozhat, ezért, elővigyázatosságból, a fiúk és edzőjük megkapták a három oltásból álló megelőző sorozatot. Tünet a fejfájás, láz és légzési zavarok, de halál is bekövetkezhet. Szintén a denevérürülékkel terjed a leptospira baktérium, amely még veszélyesebb, nincs ellenszere, tüdővérzéssel, agyvelőgyulladással jár.

Ezeken kívül számos betegséget elkaphattak, ezért tüzetes vizsgálatra van szükség.

Betegséget hordoz egy gombafertőzés is, a hisztoplazmózis, amely olyan talajokban található meg, amelyek denevér- vagy madárürülékkel szennyezettek – folytatta Szlávik doktor. – Ez a betegség leginkább a tüdőt támadja meg. A fő veszélye, hogy hosszú ideig tünetmentesen lappanghat a fiúk szervezetében, de ennek kisebb az esélye.

Mosolyogva hagyták el a barlangot a gyerekek, ám a karantént is fel kell még dolgozniuk.