hirdetés

Nyílt levelet írtak az épülő akkumulátorgyárról össze vissza beszélő  ácsi polgármesternek a helyi civilek gy csoportja. Az ácsiak számon kérik a településre tervezett katódgyárral kapcsolatos homályos kommunikációt és személyes közmeghallgatást követelnek. egyben várják a részletes tájékoztatást az engedélyekről, a hatástanulmányokról, a környezetvédelmi vizsgálatokról és a gyár technológiájáról. A civilek jelezték, nem csak őket, de a szomszédos Bábolna és Bana lakóit is felháborította a hirtelen bejelentett gyárépítés. A polgármesternek pedig kötelessége a lakosok egészségügyi érdekeit is védeni.

Rendkívüli és nyílt – nem online, virtuális, hanem személyes megjelenésen alapuló – közmeghallgatás összehívását követelik az ácsiak a településre tervezett katódgyár ügyében, a Szentirmai István helyi polgármesternek pénteken átadott nyílt levelükben.

Ácson a kínai Huanyou Cobalt építene katódgyárat 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet létrehozva, ezt a hét közepén jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, alaposan meglepve a helyieket, akik Kiáll(t)unk Ácsért néven hoztak létre civil szervezetet. A hvg.hu számára eljuttatott levélben egyebek mellett számon kérik a polgármesteren, hogy korábban tagadta, hogy akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó vagy veszélyes üzemet terveznek a településen, hangulatkeltésnek nevezte a lakosok a megfelelő tájékoztatás hiányában fellépő aggodalmait,
relativizálta a gyár termékének veszélyességét, “amikor a katódot autóalkatrészként próbálta beállítani”, ami szerintük “erős csúsztatás, afféle politikai lózung, kérjük frissítse fel élettani ismereteit az úgynevezett akkumulátor ”alkatrészek” – cobalt, nikkel, stb. – tekintetében”– írták.

Emellett emlékeztetik a polgármestert, hogy mint városvezetőnek nem pusztán gazdasági és politikai elkötelezettség mentén kell a választóit és a városa polgárait képviselni, hanem a többségi jólét érdekében, azok testi épségének megóvása érdekében is mérlegelnie kell döntéseit, politikai elkötelezettségéhez kötődő pártfegyelmi meggyőződése ellenére is!

Az érdekvédelmi csoport jelezte, elvárják, hogy a kért meghallgatáson a városvezetőn kívül jelenjen meg a területért felelős parlamenti képviselő Czunyiné dr. Bertalan Judit, és tájékoztassák őket a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról, az elvárható hatástanulmányok eredményeiről, azok hiányában, a tervezett vizsgálatok menetéről, környezeti monitoring terveikről, az esetleges építkezéshez kapcsolódó közforgalmi terheltségekre való felkészülésről és tervekről, a 900 munkahely munkavállalóinak várható összetételéről (helyi szabad munkaerő, külföldi munkaerő, bérmunkaerő, stb.) az esetleges betelepülő munkaerő elhelyezéséről.

A csoport képviselője saját Facebook-oldalán közzétett egy “hivatalos gyártói dokumentációként” aposztrofált iratot, amit, mint írta, a polgármestertől kaptak a nyílt levél átadása után.

Az iraton szereplő információk arra utalnak, hogy Ácson az akkumulátorgyártási folyamat kezdő fázisai közé tartozó katódporgyártás történik majd, ami során a lítium, a nikkel, a mangán, a kobalt, az alumínium oxidjait egyesítik, majd porrá “sütik”, ahogy korábbi cikkünkben is írtuk:

A Kiáll(t)unk Ácsért jelezte, nem csak a helyieket, hanem a közeli Bábolna és Bana lakosait is felháborította a három település közé, nagyjából azonos távolságra szánt gyár ötlete. Mint szerkesztőségünknek vasárnap eljuttatott közleményükben írták, csoportjuk pénteken hiába próbált beülni az aznapra hirdetett, elvileg nyílt önkormányzati közgyűlésre, de végül némi telefonálgatást követően át tudták adni nyílt levelüket a polgármesternek. Jelezték, folytatják tiltakozásukat, “minden lehetséges módon és fórumon”, illetve szolidaritást vállalnak és az ország számos más pontján hasonló módon megvalósítani szándékozott beruházások ellen tiltakozókkal.