hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet megtiltaná az e-cigaretták használatát beltéri helyeken, továbbá a fiatalkorúaknak szánt reklámját és árusítását. Jelentésükben az írják, hogy a a gyümölcsökkel, édességekkel vagy alkoholos italok ízével ízesített keverékek túl vonzóak a fiatalkorúak számára, véleményük szerint épp a dohányzást népszerűsítik ezzel a kiskorúak körében, nem pedig a dohányzásról való leszokást segíti elő a termék használata. A vízgőz mellett más anyagokat is tartalmazó keverékek pedig egészségkárosító hatásúak. 

 E-cigarettes

 

A WHO jelentés szerint jelenleg 466 e-cigaretta márka van, és az üzletág új lehetőségeket és új kihívásokat hordoz magában a dohányfogyasztás szabályozása szempontjából.

 

A WHO egészségügyi okok miatt szigorítaná az e-cigaretta-árusítás és -használat szabályait. A szervezet több javaslatot is tett, például tilos lenne, hogy az e-cigaretta-gyártók úgy reklámozzák termékeiket, hogy segítenek a dohányzásról való leszokásban, amíg ezt nem támasztják alá tudományos bizonyítékok.

 

A jelentés szerint vannak arra utaló jelek, hogy az e-cigaretta kevésbé káros, mint a hagyományos, de így is veszélyes a fiatalkorúakra és terhes anyák magzataira. A WHO szerint az e-cigaretta használatával keletkező légnemű anyag nem csupán “vízpára”, ahogyan a reklámokban szerepel, hanem más elemeket is tartalmaz.

 

A WHO külön kiemelte, hogy a gyümölcsökkel, édességekkel vagy alkoholos italok ízével ízesített keverékeket be kellene tiltani, amíg nem bizonyosodik be, hogy nem túlzottan vonzóak a fiataloknak. A jelentés szerint a fiatalkorúak korcsoportjában 2008 és 2012 között megduplázódott az e-cigaretta-használók aránya.

 

A szervezet aggodalmát fejezte ki, hogy az e-cigaretták 2013-ban 3 milliárd dolláros eladásokat elérő piaca döntő részben nemzetközi dohányvállalatok kezében van.

 

Az Imperial Tobacco, az Altria csoport, a Philip Morris International és a British American Tobacco mind saját e-cigaretta márkákat kezd forgalmazni, ahogy csökkennek a hagyományos cigaretta eladásai a nyugati országokban. A Wells Frago júliusi elemzése szerint 2020-ban az Egyesült Államokban e-cigarettából már többet fognak eladni, mint a hagyományos fajtából.