hirdetés

Ma tényleg tesz a világ valamit a Földért, ugyanis 195 ország delegáltja ma írja alá a párizsi klímaegyezményt az ENSZ New York-i székházában. A megállapodás lényege, hogy az iparosodás előtti mértékhez képest az átlaghőmérséklet-emelkedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot. Ezzel elkötelezik magukat a globális felmelegedés visszaszorítása mellett.

Föld kéz

A párizsi klímacsúcson 195 állam küldöttsége egyezett bele a károsanyag-kibocsátás mérséklésébe. Egyedül Nicaragua mondott nemet, mivel úgy tartják, a stratégia nem kíván elég áldozatot a gazdag államoktól, pedig túlnyomórészt ők a légköri szennyezés okozói.

A Föld károsanyag-kibocsátásának majdnem 40 százalékáért Kína és az Egyesült Államok felel. Oroszországgal, Indiával, Japánnal és Brazíliával közös részesedésük meghaladja az 55 százalékot is.

A helyzet drámaiságát a többi között az adja, hogy miközben a fejlett és felzárkózó országok a legnagyobb szennyezők, a klímaváltozás legsúlyosabb következményei a szegény országokat sújtják.

Diplomaták és szakértők gyorsítanák a hatályba lépéshez vezető folyamatot, különös tekintettel az amerikai elnökválasztásra. A megállapodás szerint ugyanis annak az államnak, amely meggondolja magát, és felmondja az egyezséget, ki kell várnia négy türelmi évet. Ez sok helyütt egy kormányzati vagy elnöki ciklus.

Az előző hasonló klímamegállapodás a japán Kiotóban született 1997-ben. Ott csak a világ vezető hatalmai tanácskoztak, és vállalták, hogy csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Annak a paktumnak az életbe léptetése nyolc évbe telt.

Az egyezmény hatályba lépésének feltétele, hogy legalább 55 állam képviselője aláírja a klímaegyezményt, úgy, hogy az lefedje a globális kibocsátás 55 százalékát. Amiért leginkább hat ország felelős: Kína, az Egyesült Államok, India, Oroszország, Brazília és Japán.