hirdetés

Nem jó sokat dolgozni. Lényegesen nagyobb eséllyel kapnak ugyanis gutaütést azok, akik sokat dolgoznak egy nemzetközi kutatás szerint. Aki 55 óránál többet dolgozik annak harminc százalékkal nagyobb az esélye, hogy elöbb kap stroke-ot. A túlzott munka a szívre nem veszélyes.

Munkahelyi túlterheltség

Heti ötvenöt vagy annál több munkaóra esetén egyharmaddal nő a stroke kockázata azokhoz képest, akik csak 35-40 órát dolgoznak hetente – derült ki egy nemzetközi elemzésből, amely 25 hasonló tudományos tanulmányt foglalt össze és elemzett ki.  A Lancet című szaklapban megjelent eredmények nem egy új kutatáson alapultak, hanem már meglévő vizsgálatok adatainak újraelemzéséből születtek.

A kutatók a különböző leterheltség hatását vizsgálták a szívbetegségek és a stroke-ok gyakoriságára. Csaknem 529 ezer férfi és nő egészségének alakulását követték végig hosszú távon stroke és 604 ezer résztvevőét akut szívbetegség tekintetében. Az elemzés szerint a heti 35-40 munkaórához képest a 41-48 órát dolgozók esetében tíz százalékkal, tehát statisztikailag elhanyagolható mértékben nőtt a gutaütés kockázata, 49-54 órás munkaidő esetében azonban már 27 százalékos volt a növekedés.

A koronáris szívbetegségeknél ugyanakkor még a leginkább leterhelt csoport esetében is csak 13 százalékkal nőtt a kór kialakulásának kockázata.

A munkakörülmények közegészségügyet befolyásoló nagyon fontos tényezők. Bizonyos meghatározó körülményeket nehéz megváltoztatni, ilyen például a földfelszín alatti munka, a klíma és a káros anyagok hatása. A munkaidő hossza azonban az ember saját döntése. Ha a hosszú munkaórák veszélyt jelentenek az egészségre, akkor meg kell találni a lehetőséget a helyzet változtatására – írta Urban Janlert, a svádországi Umeai Egyetem kutatója.