hirdetés

A Los Angeles-i Orvosbiológiai Kutatóintézet munkatársai megfigyeléseik során arra derítettek fényt, hogy a dohányzás több generáción átívelve okozhat különböző megbetegedéseket a családban. A patkányokon végzett kísérlet arra enged következtetni, hogy a terhesség alatti nikotinbevitel káros hatása a harmadik generációnál megjelenik. A nikotin örökletes genetikai változásokat okoz a génállományban, így hajlamossá téve az utódokat a légzőszervi megbetegedésekre.

dohányzás

Ha a nagymama dohányzott saját terhessége alatt, akkor a nikotin attól függetlenül fejti ki hatását az unokákon, hogy az anya dohányzik-e vagy sem.

A kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy a terhesség alatti környezeti hatások milyen erősen befolyásolják nem csak a gyerekek, de az ő gyermekeik, és az őket követő nemzedékek egészségét is. A kutatók az epigenetikával magyarázzák a harmadik generáción mutatkozó tüneteket: a szülők, vagyis a második generáció génjei módosulnak a környezet hatására, és ezeket a módosult géneket örökítik tovább gyermekeiknek. A nikotin hatását nem csak a tüdő, hanem a nemi sejtek esetében is kimutatták.

 

Két és félmillió nő dohányzik

A világon 2 és félmillió nő dohányzik napi szinten, és ez a szám folyamatosan nő annak ellenére, hogy számos országban erőteljes dohányzás ellenes szabályozásokat vezetnek be és dohányzás ellenes kampányok folynak. Ám ami a legmegdöbbentőbb, hogy ennek a két és fél millió nőnek a 20%-a a terhesség alatt is folytatja a dohányzást.

 

Az asztma az egyik legelterjedtebb gyermekkori betegség, és most már azt is tudjuk, hogy közvetlenül is felelősek lehetünk érte, ha a mi gyermekünk is asztmától szenved – összegzi a kutatási eredményeket Dr. Rehan, az kutatást végző orvosok egyike. – Igenis tehetünk ellene – folytatja -, ha legalább a terhesség alatt felelősségteljes gondolkodástól átitatva felhagyunk a dohányzással.