hirdetés

Az installáció padlón heverő fóliadarabokból állt, ami hajlékot kereső embereket szimbolizált. A takarítónő nem ismerte fel a fóliacafatok művészi értékét, ezért kihajította. Szerencsére a szemétszállítók érkezése előtt felfedezték a baklövést.

 

kortárs alkotás

 

Németország legelismertebb kortárs művésze, Romana Menze-Kuh installációja a Behausung 6/2016 (Hajlék 6/2016) nevet viseli. A búvóhelyet formázó aranyszínű mentőfólia mellett a mannheimi Philippuskirche evangélikus templom padlóján emberi alakokat formázó kisebb fóliadarabokat is elhelyezett a művész. Az installáció a hajlékot kereső, szükséget szenvedő embereket jelképezte.

A művésznő elmondása szerint alkotása elemei súlyosan sérültek, miután felháborodásából magához tért, a szemetest is integrálta az installációba. „ Ezzel új jelentést kapott” – mondta, már higgadtan Menze-Kuh. (Fotó: Romana Menze-Kuh – 6/2016 installációja, Focus.de)

Gerd Frey-Seufert, a templom lelkésze értesítette az esetről a takarítással megbízott céget is, de kérésének megfelelően a takarítónő számára nem lesznek következményei az esetnek. „Elég kellemetlen ez neki így is” – mondta a lelkész.

Nem egyedülálló esetről van szó, a takarító személyzet sokszor nem tud különbséget tenni kortárs installáció és szemét között, holott több tízezer eurós alkotás kerülhet így a kukába.

Takarítók tavaly szemétnek véltek és feltakarítottak egy üres pezsgősüvegek és konfettik alkotta installációt az észak-olaszországi Bolzano művészeti múzeumában, ahol később helyrehozták a hibát és újra kiállították a műalkotást, Bariban pedig két éve dobták ki egy galériában az alkotás részét képező újságokat, kartonpapírokat és süteménydarabokat. 2001-ben Damien Hirst brit művész sörösüvegekből, kávésbögrékből és túlcsorduló hamutartókból álló installációját takarították el a londoni Eyestorm Galériában. Három évvel később pedig Gustav Metzger német művész egy zsáknyi papírját és kartonját dobták ki a Tate Britain kiállításáról.