hirdetés

A Rachel Weisz főszereplésével készült Tagadás című film nyitja a november 17. és 20. között zajló 5. Budapesti Zsidó Filmfesztivált, amelynek a Művész Mozi és a Kino Cafe Mozi ad otthont.

tagadasA fesztivált a Rachel Weisz főszereplésével készült Tagadás című film nyitja; a valós eseményeket feldolgozó film a holokauszttagadás és a véleményszabadság témáját járja körül. Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) amerikai történésznek bíróság előtt kell megvédenie igazát – és ezzel együtt a 20. századi történelem legborzalmasabb tényeit –, amikor könyve miatt egy ismert brit holokauszttagadó – akit Timothy Spall alakít – rágalmazásért bepereli és teátrálisan 1000 dollárt ajánl fel annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál a gázkamrák egykor volt létezésére.

A fesztivál díszvendége Deborah Lipstadt, akivel a november 17-i megnyitó mellett a fesztivál zárónapján egy, a holokauszttagadásról szóló beszélgetésen találkozhatnak az érdeklődők.
A válogatás több filmje is felveti a múlttal való szembenézés és annak elkerülésének a kérdéseit. A filmfesztivál kísérőprogramjai között tematikus beszélgetések és a Hosszúlépés városi sétái szerepelnek.

A teljes program a www.zsifi.org weboldalon elérhető. A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidó kultúra rendkívül színes és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.

A Budapesti Zsidó Filmfesztivál főtámogatója a Jewish Joint Distribution Committee (JDC), amelynek magyarországi szervezete az 1991-ben alapított Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (JDC-MAZS).