hirdetés

Bebizonyították, hogy a szmog és a szívrohamok összefüggenek. A szakértők több ezer szívrohamon átesett Salt Lake City környéki páciens adatait vették górcső alá, akik 1993 és 2014 között kerültek kórházba. Az volt a cél, hogy feltárják, van-e összefüggés a légszennyezettség és a szívroham, illetve annak különféle típusai között.

szmog london

Az eredmények alapján erőteljes összefüggés áll fenn a rossz – tehát köbméterenként több mint 25 mikrogramm finomrészecskét tartalmazó – levegő és az úgynevezett STEMI szívroham között, ami azt jelenti, hogy a szív egyik artériája teljes mértékben elzáródik, így a szívizom nagy része nem kap vért. Ilyenkor gyors beavatkozás nélkül visszafordíthatatlan károsodás vagy halál következik be – magyarázzák a szakemberek.

Úgy találtuk, hogy azokon a napokon, amikor rossz a levegő minősége, megnövekszik a STEMI szívrohamok gyakorisága – mondta dr. Kent Meredith kardiológus.

Az összefüggés tudatában az orvosok tanácsokat adhatnak a betegeiknek a negatív környezeti tényezők elkerülésére, megelőzve ezáltal a szívrohamot – tette hozzá.

A szerzők kifejtették, hogy rossz levegő esetén érdemes beltéri mozgásformát választani, csökkenteni a szabadban töltött időt, elkerülni a stresszel járó tevékenységet, valamint különös gondot fordítani a gyógyszerszedésre.