hirdetés

Bezár a Széchenyi Könyvtár 210 év után, egy egyszerű gálavacsora miatt. A nemzetközi szakácsverseny tavalyi lyoni döntőjén nemcsak Schmidt Pál exköztársasági elnök, de a miniszterelnök lánya, Tiborczné Orbán Ráhel is részt vett. A mostani döntő záróeseménye hogy miért a Várba került, nem tudni. Azt sem, hogy az Oroszlános udvart emiatt miért kell hermetikusan elzárni.

szécheniy könyvtár

Rendkívüli, háromnapos zárvatartásról tett ki egy rövid közleményt a honlapjára az Országos Széchényi Könyvtár, az OSZK. A szövegben annyi áll, hogy az Oroszlános udvart a kezelője, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. nemzetközi rendezvény részére kiadta. Ezért a könyvtár – a megközelítés akadályoztatása miatt – 2016. május 10., 11. és 12. napján zárva tart.

Az OSZK gyakorlatilag ezzel megerősítette, hogy a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny Oroszlános udvarban tartandó gálavacsorája miatt be kell majd zárni a könyvtárat, ami azért különleges döntés, mert az OSZK az elmúlt évtizedekben – egy forrásunk szerint az elmúlt 210 évben – soha nem zárt be rendezvény miatt. Pedig volt ott Operett Gála, tisztavatás, és filmet is forgattak az udvarban.

A Bocuse d’Or Europe-ot május 10–11. között a budapesti Hungexpón tartják. Az eredményhirdetés utáni záró gálavacsora lesz a Budai Várpalotában, az Oroszlános udvarban. Az állam 614 millió forinttal támogatja az esemény megrendezését. A világverseny tavalyi döntőjén, Lyonban részt vett Orbán Ráhel és Schmitt Pál is.