hirdetés

Ismét útra kelt Fa Nándor. Ezúttal a magyar hajós Newportba tart, hogy visszafelé versenytempóban teljesítse a New York-Vendée távot, készülvén a novemberi világhírű Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyre.

fa Nándi

A magyar hajós májusban kénytelen volt lemondani a részvételt az Atlanti-óceánt átszelő versenyen, mert nem készültek el időben a Spirit of Hungary új vitorlái. Azóta befejeződtek a munkálatok a 60 lábas hajón, amely az első teszteléseken is túl van.

A 90 fokos teszt azt mutatta, hogy az új árboccal jobbak a hajó számai, mint az előzővel voltak – nyilatkozott Fa Nándor az indulás előtt Les Sables d,Olonne-ból, akinek társa lesz  Fonyó Károly és egy francia hajós.

Patrick Viau új csapattag, mint hajómérnök és oktató nagyon sokat tud segíteni nekünk. Visszafelé már egyedül, versenytempóban teljesítem a távot, ahogy ezt a Vendée Globe szervezőkkel egyeztettem, mivel ez egy kvalifikációs viadal. Odafelé a jórészt szembeszél miatt várhatóan 18 napig tart majd az út, három napot töltök Newportban, aztán indulok vissza. Remélhetőleg 11-12 nap alatt megérkezem Franciaországba  – mondta Fa.

A visszatérés után az út tanulságainak kielemzése következik, s ennek alapján a kisebb javítások elvégzése.

Aztán jönnek az edzések. Már beszéltem a New York-Vendée versenyen részt vett hajósokkal, várhatóan találkozom majd Vincent Riouval és Michel Desjoyeaux-val. Ők egy generációval jobb hajóval mennek, hatalmas tapasztalatuk van, érdekelnek a tanácsaik – nyilatkozta Fa Nándor.